De Griekse keuken deel 1

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 09:32

Griekse keuken | 1e  Introductie
de keuken in het algemeen

Deze maand staat de Griekse keuken centraal bij het Smaak Station. Bij ons in Nederland komt men vaak niet verder als Tzatziki, Souvlaki, Gyros en Moussaka. Dit zijn de dan ook bekendste gerechten. Maar wie een Grieks kookboek heeft en een Grieks Restaurant bezoekt om daar te gaan eten, zal er achter komen dat het om een diverse keuken gaat met veel variatie. De Griekse keuken heeft echter ook veel meer te bieden dan de eerst genoemde gerechten.  

De Griekse keuken is zeer gevarieerd en behoort tevens tot de Mediterrane keuken (net zoals dat van Spanje, zuidelijk Frankrijk en Italië). Ook toont deze keuken veel gelijkenissen met landen van de Balkan, bepaalde delen van Turkije en vanuit de keukens in het Midden-Oosten. Ook zijn er soms Franse invloeden te vinden in bepaalde gerechten. Griekenland kent veel gerechten die per streek en eiland verschillen. De diversiteit aan ingrediënten zijn vlees en wildgerechten (lamsvlees, varkensvlees, rundvlees en kippenvlees), vele soorten groenten, vis en schaal- en schelpdieren. Ook word er veel brood en salades genuttigd en worden er veel nagerechten gegeten zoals vele vruchten, ijs en gebak. Ook word er veel Olijfolie gebruikt. Na Spanje is Griekenland de grootste exporteur en producent van Olijfolie in de hele wereld. De Griekse keuken is in principe simpel maar geldt vaak ook als arbeidsintensief, vanwege het feit dat er veel tijd aan besteed word aan het eten. Ook word er nauwkeurig gekeken naar de ingrediënten van een bepaald gerecht. Daarnaast is een gemiddelde Griek zeer kwistig met verschillende soorten kruiden, ook die verschillen per gebied en streek in dat land.

Let op: dit artikel is pas de eerste introductie. Meerdere artikelen over het eten volgen spoedig later deze maand.

Bronvermelding: Google, Wikipedia en Griekenland het Kookboek

Geschreven door Stefan

Maak jouw eigen website met JouwWeb