
Introductie/Inleiding
In de altijd gevarieerde keuken in Griekenland kan men qua eten alle kanten op. Zo is dat ook met verschillende soorten vis het geval, alsmede ook schaal en schelpdieren. Hoewel Griekenland omringd wordt door zee en vele oevers en rivieren heeft met redelijk veel vis. Maar daarnaast wordt het ook beschouwd als luxeproduct. Want niet alle Grieken kunnen zich elke dag vis veroorloven, mede door overbevissing, dure vangstmethode en omdat de vis zelf ook prijzig is. Desondanks zijn er veel restaurants en zogeheten vistaverna's waar de Grieken maar vooral ook toeristen vis kunnen consumeren. Ook kan men markten bezoeken (vismarkten) waar men de verschillende soorten vis, schaal en schelpdieren kan kopen. Net als vlees, is er ook wat betreft vis veel variatie in de Griekse keuken. Ook in de bereidingen qua gerechten is de variatie groot. Zowel stoven, als bakken en grillen.
Vis, schaal en schelpdieren, bereidingen, betekenissen en vis in de oudheid
Uit vele vroegere schriften en archieven blijkt al de voor de jaartelling en iets daarna al dat er in Griekenland vis werd gegeten. Vele dichters beschreven al de vangst en het eten, evenals uitspraken waar in het woord 'vis' ter sprake kwam. De vele vissoorten zijn er in verschillende vormen en maten. De meest simpele bereidingen komen vooral van kleine vissoorten, zoals sprot, spiering, sardines en natuurlijk ook het alom bekende ansjovis. Deze worden met name gebakken en ook weleens gefrituurd. Omdat deze soorten vis kleiner zijn, spreekt men ook wel van 'stekelvisjes'. Het is tevens niet ongewoon voor Grieken en toeristen dat de vis ook op andere momenten van de dag word gegeten zoals ook voor bij de lunch. In de avond als hoofdgerecht maar ook soms als bijgerecht zoals een simpele Mezze (hapje vooraf aan de hoofdmaaltijd). De grotere vissoorten worden ook gegeten, maar zijn ook exclusiever. Schelvis, zwaardvis, verschillende types baars enzovoorts. Daarnaast is er ook een bijzondere bereiding zoals een hele vis gebakken in een korst van zeezout. De vele visgerechten kunnen overal in het land en ook op de vele eilanden, erg veel verschillen van elkaar qua gerechten en de bereidingen. Zo kent elke streek of eiland zijn/haar eigen bereidingswijze. Ook schaal en en schelpdieren zijn niet geheel ongewoon in Griekenland. Garnalen, octopus en pijlinktvis word ook gegeten. Mosselen worden ook gegeten, maar dit is vooral in het noorden van Griekenland het geval. In het zuiden is het bereiden en eten van mosselen nauwelijks bekend. Inktvis word ook veel bereid. Met name gefrituurde inktvisringen zijn in het land bekend. Maar ook in wat stoofgerechten.
In Griekenland is de betekenis voor vis Psáro of Psári. Psáro is enkelvoud en Psári is in het meervoud. Men spreekt van Psárotaverna als men een vistaverna bedoeld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb