Introductie/Inleiding:
De meeste voedselexperts en koks weten hoe gevarieerd de Griekse keuken is. De meeste variatie zal men vooral kunnen vinden in het grote aanbod van verschillende soorten groenten. Er zijn in Griekenland talloze groenten en kruiden. En ook wilde groenten zijn alom vertegenwoordigd. Er zijn daarnaast ook verschillende bereidingswijzen zoals vullen, koken en pureren. Ook word groenten soms rauw gegeten als Mezze of Mezes, een hapje vooraf.
Seizoensgebonden:
De meeste groenten zijn in Griekenland in principe het hele jaar verkrijgbaar. Maar meestal gaat het om seizoensgebonden groenten dat in een bepaald seizoen te vinden is. In vroeger tijden was het vrij normaal dat er groenten voorhanden was in een bepaald seizoen. Zo is er ook verschil tussen bijvoorbeeld groenten in de lente en de herfst. Hoewel tegenwoordig de beschikbaarheid in groenten vrij groot is, houden de meeste Grieken zich aan groenten in het seizoen. Dit word al van oudsher gedaan.
Groentemarkten:
In Griekenland kun je vele markten bezoeken. Ook groentemarkten zijn geen ongewoon gezicht in het land. Vele groenten liggen vaak mooi opgestapeld. Vele boeren uit plattelandsgebieden verkopen hun groenten op de markt. Daarnaast kan men er ook kruiden en verschillende soorten fruit vinden en kopen.
Verschillende groenten, bereidingen en gerechten
Aubergine, courgette, tuinbonen, doperwten, bloemkool, broccoli, artisjokken, paprika en sperziebonen. Het is zomaar even een greep uit de Griekse keuken qua groenten. Daarnaast zijn er ook groenten die in het wild geplukt worden, evenals verschillende kruiden. De vele soorten groenten en de bereidingen verschillen vaak van streek tot streek. Vooral aubergine is een veelvoorkomende groentesoort. Bijvoorbeeld in het bekende ovengerecht Moussaka. Dit ovengerecht komt waarschijnlijke uit de Arabische wereld, maar de Griekse versie is de bekendste in het westen van Europa. Ook zijn er bereidingen waarin een aubergine word uitgehold en gevuld word met bijvoorbeeld vlees of met een vulling van tomaat. Artisjokken zijn er in vele vormen en maten. Met name de stekelige en doornige artisjokken worden als het lekkerste beschouwd. Artisjokken worden gecombineerd met andere groenten zoals tuinbonen. Ook worden sommige soorten rauw gegeten anderzijds ook gekookt. Paprika komt ook veel voor. Deze worden in de oven bereid met Feta. Maar ook andere bereidingen komen er in voor. Courgette word ook in verschillende gerechten verwerkt. Uit de oven met verschillende kruiden. Daarnaast zijn ook de bloemen van de courgette eetbaar. Bepaalde groenten kunnen ook worden geroosterd op de barbecue.
Geschreven door stefan
Maak jouw eigen website met JouwWeb