Inleiding:
Brood en olijfolie zijn onmisbaar in de hedendaagse Griekse keuken. Geen Griek zou zonder een van de twee of allebei kunnen. In de keuken van Griekenland zijn brood en olie alom vertegenwoordigd. Net als veel andere etenswaren is ook brood en olijfolie al in oude geschriften terug te vinden. Ook in de Griekse mythologie komt het vaak voorbij.
Olijfolie:
Overal waar in je bent in Griekenland kom je altijd, op bijna elke plek hier en daar olijfbomen tegen. Of het nou op het vasteland is of op de eilanden, je ziet ze eigenlijk overal. Daarnaast komen ze ook in de tuinen voor bij veel mensen thuis. Qua olijven zijn er verschillende soorten die gebruikt worden. Om olijfolie te maken word altijd olie van de eerste persing gebruikt. Deze heeft een goede kwaliteit omdat er bijna geen verhitting bij plaats vind. Olijfolie kan men ook maken van een tweede of derde persing, maar deze hebben een veel mindere kwaliteit dan olijfolie van de eerste persing. Grieken houden de olijfolie als import waar in eigen land veel gebruik van word gemaakt. Maar ook de export naar andere landen worden veelvuldig gedaan. Griekse olijfolie is fris, soms ook wat fruitig en enigszins stroperig. Dit is vaak afhankelijk van welke soort olijven er worden verwerkt. Grieken zijn dol op olijfolie en het word dan ook in bijna alle gerechten toegepast. Bij vlees, vis, groenten, salades en brood. Ook zijn er andere varianten zoals knoflookolie, waarbij een percentage knoflook in word verwerkt met vaak hele knoflookteentjes er in. Griekenland is een van de grootste exporteurs van Olijfolie ter wereld, evenals Spanje en Italië.
Brood:
Evenals olijfolie kent ook brood een ongekende populariteit in Griekenland. Brood word meestentijds gegeten bij een salade. Maar brood is werkelijk zo onmisbaar in de Griekse keuken dat men het ook eet bij soepen, en zelfs bij vlees en visgerechten. Broden in Griekenland zijn er in talloze varianten en soorten en van kleine en grote formaten. Witbrood, bruinbrood, brood met olijven en ook zuurdesembrood en brood met spelt komen voor. Ook word er weleens brood met feta gebakken in een koekenpan. Brood word zo vers mogelijk gebakken en is zowat op elk moment van de dag verkrijgbaar in het land. Soms zijn er ook broden die gegeten worden tijdens de feestdagen zoals tijdens kerstmis, nieuwjaar en Pasen.
Geschreven door stefan
Maak jouw eigen website met JouwWeb